AGRONOMIA AGROBIZNES,
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
AGRONOMIA AGROBIZNES
1. Intensywnośc produkcji rolniczej w Polsce i krajach UE (aspekty agronomiczne i ekonomiczne):
2. Struktura agrarna gospodarstw i użytkowanie gruntów w Polsce:
Struktura agrarna w europie:
Średnia powierzchnia gospodarstwa:
UE- 18,4 ha;
UK (najwięcej)- 69,8 ha, w tym 66% o pow.> 100ha, a 17,5%→ 50-100ha;
Grecja (najmniej)- 4,3ha, w tym 75% o pow.< 20ha, a >100 to 2%.
Norwegia, Grecja, Finlandia – mają mało gospodarstw o dużej pow.
PL- średnia 9,2ha mają gospodarstwa, najmniejsze gospodarstwa są w woj. świętokrzyskim, małopolskim, podkarpackim (3,3-5ha).
5-10 ha- mazowieckie, lubelskie, łódzkie.
15-24ha- warmińsko-mazurskie, zachodnio pomorskie, pomorskie.
Prawie:
-40% UR – 5-20ha;
-20%UR- < 5ha;
-16% UR- 20-50ha
Wykształcenie rolników:
-wyższe 1,1%;
-policealne 0,2%;
-średnio zawodowe 6,4%
-zasadnicze zawodowe 12,2%;
-kurs rolniczy 29,9%;
-brak wykształcenia 50,2%.
Taka struktura wykształcenia ogranicza rozwój rolnictwa.
Znaczna ilość gospodarstw w PL to socjalne, o zbyt małej skali produkcji, aby sprostać wymaganiom jakościowym.
3. Standard handlowy oraz specyfika technologiczna produkcji ziarna pszenicy konsumpcyjnej i jęczmienia browarnego:
Wymagania jakościowe w skupie:
Pszenica :
-gęstość ziarna w stanie zsypanym: 73kg/hl. 100%ceny interwencyjnej nie mniej niż 76 kg/hl
-przy każdym 1kg/hl mniej redukcja ceny o 0,5 €
-liczba opadania > 220s.
-zaw.białka > 10,5% s.m.(100%ceny gy nie mniej niż 11,5% s.m. (11,5- 11redukcja o 2,5€/t 11,5-10,5 redukcja o 5€/t)
-wskaźnik sedymentacji Zeleny’ego > 22ml, gdy wynosi 22-30ml to dodatkowe badania na kleistość ciasta
-wilgotność 13,5 – 14% - wtedy 100% ceny. Za każde 0,1%mniej niż 13,5% zwiększenie ceny o 0,1€, gdy więcej niż 14% za każde 0,1 % więcej zmniejszenie ceny o 0,2€/t.
Klasyfikacja przydatności technologicznej ziarna pszenicy (wg CLTPiPZ)
Zawartość białka.
A wys
okojakościowa
B- chlebowa
C – na cele konsumpcyjne poza chelb.
D- bez określonej przydatności
%s.m) nie <niż wsk.sedyment
13,5
11,5
9,5
-
Wsk. Sedymentacji
45
30
-
-
Ilość glutenu mokrego nie<niż
30
26
20
-
Rozpływalność glutenu nie >niż
6
9
-
-
l. opadania nie <niż
240
220
200
...
[ Pobierz całość w formacie PDF ]