AGRONOMIA AGROBIZNES,

[ Pobierz całość w formacie PDF ]

 

AGRONOMIA AGROBIZNES

 

1. Intensywnośc produkcji rolniczej w Polsce i krajach UE (aspekty agronomiczne i ekonomiczne):

2. Struktura agrarna gospodarstw i użytkowanie gruntów w Polsce:

Struktura agrarna w europie:

Średnia powierzchnia gospodarstwa:

UE- 18,4 ha;

UK (najwięcej)- 69,8 ha, w tym 66% o pow.> 100ha, a 17,5%→ 50-100ha;

Grecja (najmniej)- 4,3ha, w tym 75% o pow.< 20ha, a >100 to 2%.

Norwegia, Grecja, Finlandia – mają mało gospodarstw o dużej pow.

PL- średnia 9,2ha mają gospodarstwa, najmniejsze gospodarstwa są w woj. świętokrzyskim, małopolskim, podkarpackim (3,3-5ha).

5-10 ha- mazowieckie, lubelskie, łódzkie.

15-24ha- warmińsko-mazurskie, zachodnio pomorskie, pomorskie.

Prawie:

-40% UR – 5-20ha;

-20%UR- < 5ha;

-16% UR- 20-50ha

Wykształcenie rolników:

-wyższe 1,1%;

-policealne 0,2%;

-średnio zawodowe 6,4%

-zasadnicze zawodowe 12,2%;

-kurs rolniczy 29,9%;

-brak wykształcenia 50,2%.

Taka struktura wykształcenia ogranicza rozwój rolnictwa.

Znaczna ilość gospodarstw w PL to socjalne, o zbyt małej skali produkcji, aby sprostać wymaganiom jakościowym.

 

3. Standard handlowy oraz specyfika technologiczna produkcji ziarna pszenicy konsumpcyjnej i jęczmienia browarnego:

 

Wymagania jakościowe w skupie:

Pszenica :

-gęstość ziarna w stanie zsypanym: 73kg/hl. 100%ceny interwencyjnej nie mniej niż 76 kg/hl

-przy każdym 1kg/hl mniej redukcja ceny o 0,5 €

-liczba opadania > 220s.

-zaw.białka > 10,5% s.m.(100%ceny gy nie mniej niż 11,5% s.m. (11,5- 11redukcja o 2,5€/t 11,5-10,5 redukcja o 5€/t)

-wskaźnik sedymentacji Zeleny’ego > 22ml, gdy wynosi 22-30ml to dodatkowe badania na kleistość ciasta

-wilgotność 13,5 – 14% - wtedy 100% ceny. Za każde 0,1%mniej niż 13,5% zwiększenie ceny o 0,1€, gdy więcej niż 14% za każde 0,1 % więcej zmniejszenie ceny o 0,2€/t.

 

 

 

Klasyfikacja przydatności technologicznej ziarna pszenicy (wg CLTPiPZ)

 

Zawartość białka.

A wys

okojakościowa

B- chlebowa

C – na cele konsumpcyjne poza chelb.

D- bez określonej przydatności

%s.m) nie <niż wsk.sedyment

13,5

11,5

9,5

-

Wsk. Sedymentacji

45

30

-

-

Ilość glutenu mokrego nie<niż

30

26

20

-

Rozpływalność glutenu nie >niż

6

9

-

-

l. opadania nie <niż

240

220

200

...

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • storyxlife.htw.pl