ALDEHYDY,
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
ALDEHYDY (-al) wystepuje izomeria szkieletowa.
Właściwości FIZYCZNE:
-gaz o ostrym charakterystycznym zapachu,
-b. dobrze rozpuszcza siÄ™ w wodzie,
- wodny 46 % roztwor formaliny sluzy do konserwacji preparatów biologicznych,
CHEMICZNE:
- odczyn obojętny, nie dysocjują,
- PROBA TOLLENSA (próba lustra srebrnego)
H-C=O-H(aldehyd metanal) + Ag2O Ã (t) H-C=O-OH(kwas karboksylowy metanowy) + 2Ag
Aldehyd utlenil się do kwasu karboksylowego przy czym zredukował tlenek srebra do lustra srebrnego.
- PROBA TORNERRA (z Cu(OH)2Â)
CuSO4+2NaOH à Cu(OH)2↓ + Na2SOÂ4
H-C=O-H +Cu(OH)2 (niebieski osad) Ã (t) H-C=O-OH + Cu2O (ceglasty osad) + H2O
Wzór ogólny: R-C=O-H + [O] à (t) R-C=O-OH
- UWODORNIENIE
  CH3-C=O-H + H2 à CH3 – CH2 – OH (alkohol I rzed.)
Â
Alkohol I rzedowy ß [H] aldehyd [O] à kwas karboksylowy
Â
Właściwości aldehydów aromatycznych są podobne do właściwości aldehydów łańcuchowych. Poza tym aldehydy aromatyczne ulegaja reakcjom typowym dla pierścienia aromatycznego. Grupa CHO to podstawnik drugiego rodzaju.
Aldehyd benzoesowy – to bezbarwna oleista ciecz, o zapachu gorzkich migdałów, stosowany w przemysle spożywczym jako składnik olejku migdalowego.
Chemiczne:
- PROBA TOLLENSA
- PROBA TRONNERA
- uwodornianie
- nitrowanie
OTRZYMYWANIE:
C2H5OH + CuO Ã CH3CHO (etanal) + Cu + H2O
Ogolnie: R-CH2-OH + [O] Ã R-CHO + H2O
Specyficzne:
1. 2CH3ÂOH + O2 Ã (kat) 2HCHO (metanal) + 2H2O
2. CH_= CH + H2O Ã (HgSO4Â, H2ÂSO4) [ CH2=C=O-H] Ã CH3 C=O-H
Â
Â
KETONY (-on)
C=O gr. ketonowa
Właściwości acetonu:
- bezbarwna ciecz o charakterystycznym zapachu,
- z woda miesza siÄ™ bez ograniczen,
- b. dobry rozpuszczalnik farb i lakierow,
CHEMICZNE:
- odczyn oboetny, nie dysocjuja,
- nie reaguja z odczynnikami TRONNERA i TOLLENSA
- uwodornienie ketonow do alkoholi II rzed.
CH3ÂCOCH3 + H2 Ã (kat) CH3-CH-OHÂ - CH3
OTRZYMYWANIE:
1. Utlenianie alkoholi II rzed.
 CH3-CH-OH -CH3 + [O] à (t) CH3COCH3 + H2O
2. Addycja wody do alkinów
 CH_=C-CH3 + H2O à (HgSO4, H2SOÂ4) [ CH2=C – OH – CH3] à CH3COCH3
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]