AFRYKAŃCZYK, ciasta siostry anastazji
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
AFRYKAŃCZYK
CIASTO MAKOWE*15dag margaryny,8 jajek,20dag cukru pudru,10 dag miodu płynnego,1 łyżeczka kakao,30dag maku,4 płaskie łyżki mąki,1 łyżeczka sody
Margarynę utrzeć z cukrem,dodajc po jednym żółtku,miód,mąkę sodę oraz sparzony i zmielony mak.Na końcu delikatnie wymieszać pianę z białek.Upiec dwa placki
Placek biały*1 szkl białek,1szkl cukru,1/2 szkl mąki,4 łyżeczki mąki ziemniaczej.1 łyżka octu,1 łyżeczka proszku
Białka ubić z cukrem dodająć obie mąki wymieszane z proszkiem i ocet.Upiec dwa placki
MASA JABŁKOWA*1kg jabłek,2 galaretki dowolnego koloru,1 łyżka masła
Jabłka obrać,zetrzeć na tartce o grubych oczkach,Masło rozdrzać dodać jabłka poddusić pod przekryciem ,dodająć suche galaretki,dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę dusić bez przykrycia
KREM*6 żółtek,1/2 L mleka,5 łyżek cukru.2 łyżki mąki ziemniaczanej,2 łyżki mąki pszennej,11/2 kostki masła,1 cukier waniliowy
Żółtka z mąkami roztrzepać w odrobinie mleka.Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.Stopniowo połączyć z roztrzepanymi żółtkami i ciągle mieszając-ugotować budyń,Masło utrzeć ,Dodająć przestudzony budyń
Przełożenie ciasta*Ciasto makowe-krem-placek biały-masa jabłkowa-krem-ciasto makowe-polewa
... [ Pobierz całość w formacie PDF ]